Polikarbonátról

Polikarbonátról általánosságban

A polikarbonát (PC) jó optikai tulajdonságokkal, hő- és ütésálló képességgel rendelkező, hőre lágyuló szerves műanyag.

Egyéb tulajdonságai:
  • hidegen is hajlítható, rugalmas
  • a sűrűsége 1,20 g/cm3                                                                                                                                               
  • jó hangszigetelő
  • kűltéren a várható élettartama 15-20 év
  • olvadáspontja ~ 300 °C
  • gyulladáspontja 450 °C
  • hőtágulása 0,065 mm/m°K

A kereskedelemben színezett változatai is beszerezhetők, gyártják tömör és üregkamrás kivitelben is. Az üregkamrás megoldás előnye a kiváló hőszigetelés, és a kis lemezsúly. Az üregkamrás polikarbonát lapokat jellemzően sík és íves formában, épületek előtetőjéhez, terasz és télikert lefedéshez, sáv-felülvilágítóként, valamint oldalbevilágítóként használják.

A polikarbonát lapok kiváló mechanikai tulajdonságokkal, hőszigetelő és hangszigetelő képességgel rendelkeznek, hajlíthatóak, így íves felületek is kialakíthatóak vele. Az anyag rendkívül ellenálló a külső mechanikai hatásokkal (szélnyomás, jégverés, hőhatás…) szemben. Előnye az üveggel szemben a hideg hajlíthatósága, hőszigetelése, “törhetetlensége”, a súlya és az ára. Legfőbb felhasználási terület: előtető, ipari tetővilágító, teraszfedés, gépkocsi beálló fedések, buszmegállók, reklámtáblák, télikert, medence fedés, térelválasztó, átvilágítható álmennyezet, ipari gépek átlátszó védőburkolata, reklám felület hordozó, stb…

Polikarbonát  falrendszerek

A 2002. év Magyarországon is meghozta a copolit üvegek halálát. A jól ismert miskolci üveggyár 2002-ben leállította copolit üveggyártó gépsorait, mivel a kor igényeinek már nem felelt meg a szimpla, hőszigetelés nélküli, hőingadozást rosszul tűrő, épületdilatációt nem toleráló, tömegében drassztikus, és nehezen szerelhető rendszere eme termékeknek.

 Ezen a piacon a legésszerűbb megoldásnak a műanyag nyílászárókból épített függönyfalak és ablaksávok tűntek. 2,8-as K-értékük, esztétikus kivitelük és időállóságuk miatt vonzóak, azonban a copolit üveghez viszonyított magas, 4-5-szörös árukkal komoly fejfájást okoznak a megrendelők számára.

A fenti problémák megoldására fejlesztette ki egy német cég polikarbonát lemezből a 40mm-es panel rendszert, melynek alkalmazásával minden probléma megoldódik.

Ezek a lemezek rendkívül rugalmasak, így tökéletesen és sérülésmentesen követik az épületek dilatációját az évek során, sőt az alapanyagok összetétele miatt, melyek törhetetlenné teszik a lemezeket, az egyéb mechanikai hatásoknak is maximálisan ellenállnak. A lemezek hőszigetelése már alapkivitelben rendkívül kedvező (1,65 W/m2K), mely 3-4 %-os felár ellenében akár 1,15 W/m2K-re is feljavítható.

 A lemezek kuplungos szerkezete és elenyésző (4 kg/m2) súlya nagyon gyors szerelhetőséget tesz lehetővé. A panelrendszer 2 méterig önhordó szerkezetű, és egy kecses mögöttes tartószerkezet segítségével akár 18 méter magasságig is felnyújtózhatunk vízszintes osztás nélkül. Ez a megoldás biztosítja számunkra a tökéletes vízhatlanságot, és az egybefüggő, esztétikus, homogén felületet.

Mivel a 40mm-es panelrendszer óriási egybefüggő felületek megépítésére is alkalmas, ezért a gyártónak foglalkoznia kellett az üvegházhatás problémájának megoldásával is. Erre a célra fejlesztette ki a lemezek külső, UV-védett felületébe koextrudálással belekevert speciális adalék anyagot, melynek segítségével a külső felület a hő 60%-át veri vissza. Mivel ezt a granulátumot nem különálló rétegként viszik fel a lemezek felületére, hanem anyagában tartalmazza ezt a terméket, az évek során ez a védelem állandó marad.

A fentiekben bemutatott termékek magas minősége mellett – mely a műanyag nyílászárókkal vetekszik, és néha le is hagyja azokat – a piacon való előretörésében jelentős szerepet játszanak az árak. Míg műszaki tartalomban a komoly nyílászáró rendszerekkel versenyképesek a 40mm-es panelek, addig az árak alig haladják meg az elavult copolit üvegfalakét.

Ezen műszaki adatok és árismeretek mellett, ha figyelembe vesszük, hogy a fejlett nyugati országokban a német gyár 40mm-es paneljei már 1971 óta bizonyítják kiválóságukat, úgy biztosak lehetünk benne, hogy jó döntést hozunk, ha mi is ezen termékek mellett tesszük le voksunkat új beruházás vagy felújítás során.