Trapézlemezekről

Trapézlemez épületek oldalfalához

A trapézlemez alapanyaga a könnyűszerkezetes építkezésnek. A felhasználása csarnokok, raktárak, kisebb tárolók, garázsok oldalfalának kialakításához praktikus megoldás. A trapézlemez bordázata miatt erős, stabil és könnyen szerelhető akár 6-8 méteres táblákban is.

A csarnok, tároló vagy garázs építésekor a vázszerkezet megépítése után az oldalfalaknak alkalmas trapézlemez könnyen ráerősíthető a tartószerkezetre.

Trapézlemez könnyűszerkezetes épületek tetejéhez

A 0,5 mm vastag trapézlemez a csarnokok, tárolók, garázsok tetőszerkezetének kialakításához tökéletes megoldás. Az alacsony (min. 14 °) dőlésszögű tetőkhöz javasoljuk a trapézlemezt, mert a bordázata gyorsan elvezeti a csapadékot és ellenszélben kicsi a visszafolyás veszélye.

A trapézlemezek közül mindegyik alkalmas tetőfedésre, azonban a dőlésszögtől, az alátámasztó szelemenek távolságától és a tető hosszától függően egyes trapézlemezek jobb választást jelentenek.

A 38-as trapézlemez táblában öt borda van, amelyek magassága 38 mm. A bordák között egy-egy mikroborda erősíti még a profilt. Ez a trapézlemez a legerősebb, így a hosszabb (6 méternél hosszabb), alacsonyabb dőlésszögű és ritkább szelemenezésű (szelementávolság 1,0m-1,2m) tetőre ajánlott.

A 40-es trapézlemez táblában 4 borda van, amelyek magassága 40mm. A bordák között két-két mikroborda erősíti a lemezt. Ez a trapézlemez gyengébb, mint a 38-as trapézlemez, de hosszabb, nem túl alacsony dőlésszögű tetőre ajánlott, de a szelemenek távolságának 80cm-100cm-nek meg kell lennie.

A 13-as trapézlemez és a 20-as trapézlemez alacsonyabb bordázatuk (13mm illetve 20mm) miatt kisebb dőlésszögű tetőnél nem ajánlott, de meredekebb tetőnél megfelelő tetőfedő anyag.